Fundació-Inicis

La colla es va començar a gestar la tardor de l’any 2000 quan tres castellers actius en altres colles i residents al barri de la Sagrada Família es van posar en contacte amb la Fundació Claror i l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família per fer una crida a la gent del barri amb l'objectiu de veure la viabilitat de crear aquesta nova Colla.
 Era l'època del boom casteller, quan en pocs anys s'en van crear moltes colles arreu dels Països Catalans, al moment de la creació, la Colla va ser la 63a en funcionament. Es va triar el verd com a color de la camisa perquè era dels pocs que no tenia cap altre colla de la ciutat (l'altra opció era el groc), i es va començar amb la direcció de Guillem Ortega, primer cap de colla, i Eduard Serra com a president.
Per la Festa Major del barri del 2001 s’estrena la colla amb un pilar de quatre i s’ha d’esperar fins el 20 d’octubre del 2002 per celebrar la diada del seu bateig a la Plaça Gaudí (triada com a plaça castellera dels Castellers de la Sagrada Família), amb l'apadrinament dels Castellers del Poble Sec, dels Castellers de Sarrià i dels Castellers d'Esplugues. Aquest dia es va descarregar el primer castell de sis de la Colla: un 4 de 6, que no es va poder repetir al llarg de la resta de la temporada.

primer 4d6
2d6

Crisi i Creixement

Després d’uns anys de dubtes amb pocs castells descarregats i poca gama, arriba la celebració del cinquè aniversari l’octubre del 2007, on es descarrega la primera torre de 6, i comença a ser habitual descarregar 3 castells per actuació. Aquella temporada també es van estrenar el 3 de 6 amb agulla, pilar de 4 al balcó i pilars de 4 simultanis sota la direcció del cap de colla Antoni Abad. La temporada següent, amb Marc Trilla com a nou cap de colla, s'estrena el 5 de 6 i ataquem per primer cop el 3 de 7, que queda en intent.

 

El primer salt

L’any 2009 encara amb la mateixa tècnica es comencen a recollir resultats en forma de nous castells: tres de sis aixecat per sota, triple pilar de quatre i a la darrera part de la temporada es dona un bon salt endavant amb el pilar de cinc (descarregat per primer cop a les Festes de la Mercè), quatre de set i vano de 5 (descarregats per primer cop a la diada de la colla).
Cal destacar també la primera participació –i el vuitè lloc assolit– en el VII Concurs de castells Vila de Torredembarra i la inauguració del Centre de Cultura Popular i Tradicional de la Sagrada Família situat al Passatge de Sant Pau número 16, local d’assaig de la colla des d'aquest moment.

Ampliant gama

Els anys 2010-2011 amb estrena d’una nova i rejovenida tècnica sota el lideratge de l’Albert Riudeubàs es va consolidar com a colla de set, en unes temporades en què es van estrenar el 3d7, el 4d7a, pd5ps, 3d7a, vd5ps, 5d7 (castell que s’estrena al concurset de Torredembarra, on s’aconsegueix el 4rt lloc i el jurat atorga als Castellers de la Sagrada Família el premi a la millor execució tècnica) i el 9d6.

4d7
5d7
4d8c
2d7

Assaltem el carro gros i la torre de set

L’any 2012, després de consolidar els castells de 7, assolim el primer 3d7ps a la plaça del barri del Fort Pienc que en el futur esdevindria el castell insígnia de la colla. Per primer cop, s’està present al Concurs de Castells de Tarragona (jornada de dissabte) portant els millors castells de la colla en aquell moment amb el 5d7,3d7ps i estrenem el 7d7, una actuació que va valdre la 24ena posició de la classificació general del Concurs.
Per finalitzar la temporada, a la diada del Xè aniversari de la colla carreguem el 4d8, el primer carro gros, superant la millor actuació de la nostra història un altre cop a l’ajuntar-hi el 5d7 i el 3d7ps.
El 2013, en l’últim any de la tècnica dirigida per Albert Riudeubàs, es descarreguen per primer cop tres pilars de 5 simultanis a la Festa Major del barri del Fort Pienc, i per Sant Joan, en el primer dia que s’intenta, es descarrega el primer 2d7 a Sant Joan Despí.
El mes de juliol d’aquell any la colla efectua el seu primer viatge internacional a Bèlgica, amb motiu de la seva participació al Festival Sfinks, dedicat a la música, la cultura i l’espectacle. Per la Mercè es va carregar el 4d8, i posteriorment es torna a participar al Concurset de Torredembarra, on s’assoleix la segona posició i aconseguim acabar l’any amb la xifra de disset 3d7ps descarregats.

Descarreguem el 4d8

L’any 2014 segueix creixent la colla, amb un nou canvi a la direcció tècnica i la Bea Jiménez com a cap de colla, té per primer cop una dona al capdavant. S’aconsegueix el premi de millor afició en el Torneig Intercasteller de futbol i el mes d’abril s’inaugura oficialment el local social de la colla “El Safareig”, situat al Baix Guinardó.
Per Festa Major arriba l’aleta 1000 de la colla i el més juny s’estrena una placa dedicada a la colla a la plaça del Fort Pienc, que diu “Als Castellers de la Sagrada Família per haver portat la tradició castellera al barri de Fort Pienc”.  També es participa a la jornada “Catalans Want to vote”, aixecant un 3d7 a l’acte principal de la ciutat de Barcelona, davant la Sagrada Família.
I per fi, el 2015 s’aconsegueix descarregar el 4d8 per la diada de la colla del mes d’octubre, acompanyat del 2d7 i del 3d7ps (es torna a acabar l’any amb 17 descarregats). A la darrera actuació de l’any s’intenta al Poble Sec la primera clàssica de 8 de la colla, però amb el 2d7 i el 4d8 descarregats, el 3d8 queda amb un intent desmuntat quan estava a punt de carregar-se.

4d8
4d8 TAP
3d8c

Assolim la categoria de 8

La temporada del 2016, la nova tècnica encapçalada per l’Adrià Riudeubàs te com objectius conservar els castells de gama alta de set, repetir el 4d8 i treballar de cara a un futur més ambiciós. Per la Mercè arriba el primer 4d8 de l’any, que a la setmana següent també es descarrega pel Concurs de Tarragona, i posteriorment a la diada d’Aniversari de la Colla.
S’acaba l’any al Poble Sec, i el 13 de novembre del 2016 es descarrega el 3d7ps i el 4d8, a més de carregar el primer 3d8 de la colla, en una actuació que la mateixa colla va definir com a la Clàssica Safenca,
Durant l’any 2017 s’assoleix l’important repte de situar-se entre les colles de la categoria de vuit, al descarregar el segon quatre de vuit de l’any a la Festa Major de la Sagrada Família, i acumular vuit castells de vuit en els darrers tres anys. A més, aquesta temporada es segueixen descarregant construccions de set i mig com el 3d7ps, el 5d7 o el 7d7, i s’acaba carregant el 2d7.
En el mes de juliol d’aquest 2017 la colla es desplaça a Londres per conèixer els Castellers of London, en un altre viatge internacional en el que les dues colles protagonitzen una actuació castellera al centre de la capital anglesa.