Antecedents

La colla es va començar a gestar la tardor de l’any 2000 quan tres castellers actius en altres colles i residents al barri de la Sagrada Família es van possar en contacte amb la Fundació Claror i l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família per fer una crida a la gent del barri amb l'objectiu de veure la viabilitat de crear aquesta nova Colla. D’aquesta primera crida es van fer ressò un centenar de persones, i per aixó es va tirar endavant el projecte. L'entitat sería la sisena després dels Castellers de Barcelona, dels Castellers de Sants, dels de Vila de Gràcia, dels del Poble-Sec i dels de Sarrià (avui desapareguts).

Era l’època del boom casteller, quan en pocs anys es van crear moltes colles castelleres arreu de Catalunya, illes Balears i sud de França. En el moment de la creació, la Colla va ser la 63ena en funcionament. Es va triar el verd com a color de la camisa perquè era dels pocs que no tenia una de les altres colles de la ciutat (l'altra opció era el groc). L’escut el va dissenyar una component de la Colla. El motiu és un enxaneta fent l’aleta sobre la Sagrada Família de color vermell sobre fons groc (imitant així els colors de la senyera).

Al febrer de 2001, la colla va crear els seus estatuts i es va registrar a la Generalitat com a Associació.

La gent que formava la colla era totalment inexperta a excepció de cinc o sis persones que eren els què formaven part de la tècnica i ensenyaven als demés com funcionava l’art dels castells. Potser per això, es va trigar més d’un any a fer el primer castell. Durant aquest temps només s'assajava una vegada per setmana i si es feia alguna sortida era fent assajos al carrer.

 

2002: El debut 

L'estrena de la Colla en públic es va produir a la Plaça Gaudí (triada com la nostra plaça castellera) el dia 20 d'Octubre d'aquest any, amb l'apadrinament dels Castellers de Poble Sec, dels Castellers de Sarrià i dels Castellers d'Esplugues. Aquest dia es va descarregar el primer castell de sis de la Colla: un 4 de 6, que no es va poder repetir al llarg de la resta de la temporada.

 

2003: Primers progressos

Any d'il.lusions, de ganes de fer castells, de consolidar-nos com a Colla castellera amb l'incorporació - especialment - de molta gent menuda. Es van descarregar per primera vegada el 3 de 6, el 4 de 6 amb agulla i el pilar de 4 per sota, però una mala caiguda en el nostre primer intent de 4 de 6 amb agulla va tallar la progressió i no es van poder aconseguir els objectius plantejats per la temporada.

 

2004: Estancament

Deu actuacions. Només en sis es va fer algun castell de sis i només en una es van poder aixecar dos. Intents rere intents i manca de creure en les nostres pròpies possibilitats. Va ser com començar de nou, per la formació de nova canalla i per la pèrdua de castellers veient que no anavem avançant com calia. Tot i això va ser l'any on vam debutar a la Plaça de Sant Jaume tant a les festes de la Mercè com a les de de Santa Eulàlia.

 

2005: Tocant fons

La pitjor temporada de la nostra història. En onze actuacions només es van poder alçar cinc castells de sis i no es va estrenar cap de nou. Una temporada per oblidar en la qual l'objectiu primordial de la Colla va ser assegurar la seva existència. Es presentaven temps difícils.

 

2006: Esperances

La manca de castellers seguia dificultant el creixement de la colla, tot i això, per Santa Eulàlia d'aquest any vam aconseguir completar per primera vegada tres castells en una mateixa diada. Encara això, en deu actuacions de les catorze de la temporada es va sortir de plaça sense castells descarregats. Una altra mala caiguda a final de temporada va fer presentir el pitjor, però lluny d'això ens va unir més i va ser el punt d'inflexió que va donar l'embranzida definitiva a la colla.

 

2007: Cinquè Aniversari

Amb l'entrada de força castellers nous i d'una canalla ben preparada, afrontavem la temporada del nostre cinquè Aniversari amb més il.lusió que mai. Les actuacions amb tres castells descarregats van començar a ser habituals - vuit de les deu actuacions de la temporada - i vam poder possar la cirereta al nostre pastís d'aniversari descarregant la nostra primera torre de 6 en el decurs d'una festa de celebració autènticament modèlica. A més, també vam estrenar el 3 de 6 amb agulla, pilar de 4 al balcó i pilars de 4 simultanis afegint-se aquests a la gamma de castells que ja teniem. Feia 4 anys que no estrenàvem cap castell.

Hi ha una petita història gràfica aquí. 

 

2008: La Colla creix

Després del salt endavant que va suposar el cinquè aniversari, 2008 va ser un any de consolidació tant de l'estructura social com dels resultats. Amb un nombre similar d'actuacions a les de l'any anterior, s'aconsegueixen un 41% de punts més, el que posa de manifest que la dificultat dels castells assolits és força més alta (cinquena Colla en millora). S'estrena (i descarrega tres vegades) el cinc de sis i es prova per primera vegada - a l'Octubre, en el marc de la Diada de la Colla - bastir el tres de set. Encara que - per poc - no es pot carregar, es va poder demostrar sobradament la confiança en les nostres possibilitats. Ah!... i aquest any es surt de la Plaça de Sant Jaume amb una Diada de la Mercè sense precedents per la colla.

Però el que mes satisfà és l'assistència i compromís dels castellers al llarg de tot l'any. El nombre de persones als assajos creix substancialment, i a les actuacions més significatives - especialment les festes majors i la diada de la Colla - s'aconsegueixen aplegar més de 150 camises a plaça. I encara que la canalla (superba temporada!) ha crescut i manca gent petita, el balanç de l'any resulta magnífic i permet presagiar un futur brillant.

Aquí hi ha un resum gràfic ben complet de tota la temporada.

 

2009: Primer castell de set i estrena de local

L’any 2009 va suposar, definitivament, un pas endavant en el devenir de la colla. Es completen totes les actuacions fetes, s’aconsegueixen descarregar tots els castells de la gamma de sis en diverses ocasions, incloent per primera vegada el 3 de 6 aixecat per sota i el pilar de 5, es participa per primer cop al concurset de Torredembarra i s’actua a la Catalunya Nord. Dins la diada de la colla a l’octubre, es descarrega el primer 4 de 7 i vano de 5.

A nivell social es segueix creixent en nombre de castellers, grallers i tabalers, cada cop som més presents als mitjans de comunicació i, el fet més important, després d’uns anys de gestions fetes per la Junta directiva, s’aconsegueix estrenar nou local d’assaig a compartir amb les diverses entitats de cultura popular del barri. En definitiva, un any per emmarcar i que restarà a la memòria de tots els components de la colla.

 

2010: Som colla de 7!

El primer castell de set descarregat l'any 2009 va tenir la seva continuitat en una fantàstica temporada del 2010, on la colla ha pujat un nivell i s'ha convertit en nova colla de 7. Aquest era el repte de l'inici de temporada i el balanç final no va poder ser millor. Actuació darrera actuació s'anaven superant les nostres fites fins acabar completant un total de 13 castells de set, estrenant en un mateix any el 3d7 i el 4d7 amb agulla, que els vam completar tres cops cadascun, a més de set vegades el 4d7 i consolidar el pilar de cinc. A la darrera actuació de la temporada, vam posar la cirereta d'un any inoblidable, tot estrenant el nostre primer Pilar de Cinc aixecat per sota.

La presència de castellers va ser important al llarg de les catorze diades en les que vam estar presents. La incorporació de nous membres va ser constant en aquest 2010 i l'arribada de nova canalla, alguns de molt petits, ens fan veure el futur amb especial optimisme.

Finalment, cal destacar la importància que ha tingut poder disposar d'un local estable d'assaig, tant per a poder augmentar el nostre nivell casteller, com per a poder potenciar les relacions i la cohesió de la colla.

 

2011: la temporada de 2011 ens consolidem com a colla de 7 i mig i estrenem 2 nous castells

el 3d7a per la nostra Festa Major i el 5d7 en el concurset. En aquest concurset, cal destacar la nostra 4a posició i el premi a la millor execució tècnica, otorgat per un jurat format per personalitats del món casteller.

La temporada va culminar aconseguint la millor actuació de la nostra història a la diada del nostre aniversari al mes d’octubre: 5d7, 4d7a, 3d7a i per primer cop 2p5 simultanis.

La colla va continuar creixent i va acabar la temporada estrenant el 9d6, que va representar un homenatge a tots els membres de la colla.